Het begin
Uit Eibergen kwam midwinterhoornbouwer Dinant Beunk in Lochem wonen. Op het geluid van zijn hoorn kwamen enkele  buurtbewoners af. Na verloop van tijd had Lochem, na Eibergen in 1973, ook een groep enthousiaste midwinterhoornblazers (1985). 1985 was dan ook de officiële oprichtingsdatum van de midwinterhoorngroep Lochem. Onder hen bevond zich Teije Dijkhuizen. Deze bracht in 1987/1988 via cursussen op De Boerderij in Zelhem vele anderen de fijne kneepjes van het bouwen van midwinterhoorns bij. Van bouwen naar blazen is soms een moeilijke stap. Daarom leerde Dinant Beunk ze de basiskennis van het blazen. Weldra vormden zich nieuwe groepen in Gelderland.

De eerste leden
De mensen van het eerste uur zijn (in volgorde van aanmelding) Gijs van Woerkom, Theo Venderbosch, Evert Venderink (overleden), Teije Dijkhuizen (overleden), Frans Kaiser, Egbert Stegink en Herman Vlaswinkel (overleden).

Motivatie
Vanaf 1970 speelde Dinant Beunk, zelf op de midwinterhoorn en bouwde de hoorns zelf. In 1982 vatte hij het plan op om een eeuwen oude traditie in ere te herstellen. Er zijn tekeningen en aanwijzingen dat er in vroegere tijden in Lochem en omstreken ook op de midwinterhoorn is geblazen. In de beginperiode, kort na de oprichting van de groep in 1985, werd er in de regio geblazen op kerstmarkten en andere evenementen in de buurt. 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.