De Midwinterhoorn

Het begin
Uit Eibergen kwam midwinterhoornbouwer Dinant Beunk in Lochem wonen. Op het geluid van zijn hoorn kwamen enkele  buurtbewoners af. Na verloop van tijd had Lochem, na Eibergen in 1973, ook een groep enthousiaste midwinterhoornblazers (1985). 1985 was dan ook de officiële oprichtingsdatum van de midwinterhoorngroep Lochem. Onder hen bevond zich Teije Dijkhuizen. Deze bracht in 1987/1988 via cursussen op De Boerderij in Zelhem vele anderen de fijne kneepjes van het bouwen van midwinterhoorns bij. Van bouwen naar blazen is soms een moeilijke stap. Daarom leerde Dinant Beunk ze de basiskennis van het blazen. Weldra vormden zich nieuwe groepen in Achterhoek en Liemers.

Winters_twee_personen_blazend_zwart_witdinant_blazend_zwart_wit

De eerste leden
De mensen van het eerste uur zijn (in volgorde van aanmelding) Gijs van Woerkom, Theo Venderbosch, Evert Venderink (overleden), Teije Dijkhuizen (overleden), Frans Kaiser, Egbert Stegink en Herman Vlaswinkel.

Statieportret_zwart_wit

Motivatie
Vanaf 1970 speelde Dinant Beunk, zelf op de midwinterhoorn en bouwde de hoorns zelf. In 1982 vatte hij het plan op om een eeuwen oude traditie in ere te herstellen. Er zijn tekeningen en aanwijzingen dat er in vroegere tijden in Lochem en omstreken ook op de midwinterhoorn is geblazen. In de beginperiode, kort na de oprichting van de groep in 1985, werd er in de regio geblazen op kerstmarkten en andere evenementen in de buurt. 

 indexpaginafoto1

De Midwinterhoorngroep Lochem was de eerste groep in de Achterhoek
die midwinterhoorn wandeltochten organiseerde en begeleidde.

Hoog van de toren
In het seizoen 1997/1998 is het aantal blazers in de streek de magische grens van honderd gepasseerd, de thuisblazers niet meegerekend! Zij maken deel uit van de tien samenwerkende groepen in de streek: Eibergen, Lochem, Kotten, Zelhem, Ruurlo, Aalten, Dinxperlo, ‘s Heerenberg, Ulft en Silvolde. Een aantal groepen zijn onderdeel van een historische kring. Het blazen in kerken, bij wandelingen, op kerstmarkten, bij een kasteel of een museumboerderij, vanaf een molen of een kerktoren is meestal groepswerk. Maar men blaast net zo graag boven de put op een boerenerf.

Het heden
Vanaf 2001 is het ledental van  de midwinterhoorngroep Lochem gestegen tot twintig liefhebbers. Dit is mede het gevolg van de cursus midwinterhoornblazen die wordt gegeven door Dinant Beunk in samenwerking met stichting de Garve te Lochem.

De midwinterhoorngroep Lochem is in de adventstijd actief op braderieën, kerstmarkten, in en/of nabij kastelen, landgoederen etc…..


Mocht u de midwinterhoornblazers uit Lochem willen boeken, klik dan hier.

Leave a Reply