Traditie

Tot vandaag de dag is het aanroepen van de zon een taak, die de midwinterhoorn-blazers serieus nemen: “Zee bloast um de beurte de bosschop vedan, dat ’t duuster mot gaon want ’t lech kump t’r an”.
Vanaf de eerste Adventszondag krijgt de sfeer van lange winternachten extra dimensie. Weemoedige tonen van midwinterhoorns golven van oudsher over essen, oude boerenerven en houtwallen in Twente, Achterhoek en over de Veluwe.
Cursussen hoorn-bouwen en concoursen worden gehouden. Elke midwinterhoorn is een uniek exemplaar, niet één is dezelfde. Maar de hand die hem heeft vervaardigd is toch wel herkenbaar aan toon, lengte, vorm en kleur. Het toonbereik is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van de hoorn en van de blazer. De happe, het mondstuk van vlierhout is essentieel.
Onze Midwinterhoorngroep Lochem, – tot voor kort onder bezielde aanvoering van erelid en ‘veurman’ Dinant Beunk, bouwer en blazer van het eerste uur – telt nu zo’n 30 blazers, inclusief vijf dames. Elk jaar – in de traditionele Adventstijd tot 6 januari “Drie Koningen” – hebben wij een druk programma. Wij blazen om de beurt in groepjes op kerstmarkten, tijdens wandeltochten, rond kastelen en andere kerstevenementen.

Hieronder ziet u d’olde roop

Deel deze pagina