Opmars midwinterhoorn niet meer te stuiten Lochem – 29 december 2006

PERSBERICHT / Opmars midwinterhoorn niet meer te stuiten Lochem – 29 december 2006
In tien jaar tijd is het aantal midwinterhoorngroepen in Oost-Gelderland van tien naar zeventien gegroeid. Telde men in 1997 ruim 100 actieve blazers, nu zijn het er precies 256, zo blijkt uit het onderzoek dat de Midwinterhoorngroep Lochem e.o. in samenwerking met het Gelders Overleg van Midwinterhoornblazers heeft uitgevoerd. In alle opzichten is sprake van een forse groei; de opmars van het midwinterhoornblazen lijkt niet meer te stuiten.

Het aantal wandeltochten, eerder op de vingers van een hand te tellen, zit nu dik boven de twintig. Zij maken deel uit van een heel scala aan evenementen, dat vermoedelijk tegen de honderd zit. Naast wandeltochten zijn er ook ruim 20 kerstmarkten waar midwinterhoornblazers aan meewerken. De relatie midwinterhoornblazen met het kerstfeest komt tot zijn recht bij een evenement als de Sing-in, de kerstsamenzang en kerstnachtdiensten. Talrijk zijn de demonstraties op historische locaties, bij kerken, kastelen, molens en musea, op landgoederen en in oude stadjes. Al deze evenementen trekken honderden en soms duizenden bezoekers.
Bij de Levende Kerststal op het landgoed Verwolde kwamen de afgelopen kerstdagen wel meer dan 10.000 bezoekers. De jeugd mocht daar proefblazen onder leiding van enkele Lochemse midwinterhoornblazers. Een gouden greep vormde het vraag- en doespel dat de organiserende Gelderse kastelen en landschapstichting aan de toegestroomde jeugd uitreikte. De jongste midwinterhoornblazer van de Lochemse groep, Roseanne Trijsburg (7 jaar), liet horen dat ze al drie tonen kan blazen. Een prestatie die talloze kinderen trachtten te evenaren, wat uiteindelijk niemand lukte.

Tijdens het onlangs in Lochem gehouden Gelders Overleg van Midwinterhoorngroepen is onder leiding van de Lochemse “veurman” , Dinant Beunk, de balans opgemaakt van 34 jaar midwinterhoornblazen in Oost-Gelderland. Zelf was hij bij de oprichting van de midwinterhoorngroep Eibergen (1973) betrokken, een initiatief van Gerrit Hazewinkel. Dinant startte in Lochem in 1985 de tweede midwinterhoorngroep in Oost-Gelderland. Een derde groep ontstond in Winterswijk. Via een cursus midwinterhoorn bouwen onder leiding van Tije Dijkhuizen en aansluitend een blaascursus van Dinant Beunk vormden zich nieuwe groepen. Daaruit ontstond het Gelders Overleg van Midwinterhoorngroepen, dat jaarlijks bijeenkomt en bijhoudt hoe de traditie van het midwinterhoornblazen zich ontwikkelt. De cursussen, gestart op de Boerderij in Zelhem in 1987/88, zijn een weergaloos succes gebleken. Momenteel zijn er bouwcursussen in Aalten en Ulft, die allebei een wachtlijst kennen!

Via het jaarlijks overleg houdt men elkaar ook op de hoogte van nieuwe ontdekkingen uit de geschiedenis van het midwinterhoornblazen. Bijvoorbeeld over het proces dat in 1815 in Zutphen is gevoerd tegen een boer uit Kotten die zijn midwinterhoorn had misbruikt om de “naoberschap” te waarschuwen voor de komst van de commiezen (belastingambtenaren). Die zagen daardoor lieden door hun handen glippen, die zij voor illegale slacht hadden willen grijpen. Henk Krosenbrink uit Corle publiceerde deze casus in het Jaarboek Achterhoek en Liemers. Tijdens het laatste overleg in Lochem bracht Ben Jonker de oudste schriftelijke vermelding van de midwinterhoorn – uit Sonsbeck 1485 – ter sprake; hij probeert om deze vermelding uit officiële bron bevestigd te krijgen. Contact met Everhard Jans, die een tweetal boeken over de midwinterhoorn op zijn naam heeft staan, moet aan de gerezen twijfel een einde maken.

Deel deze pagina
Geplaatst in Nieuwsarchief.