Over ons

Het begin
Toen Dinant Beunk vanuit Eibergen in Lochem kwam wonen, bracht hij de traditie van het Midwinterhoornblazen mee. Het duurde niet lang of de Midwinterhoorngroep Lochem e.o. was een feit. In 1985 werd voor het eerst bij de Witte Wieven van Bakker Gait Postel in Zwiep op Midwinterhoorns geblazen.
De Midwinterhoorngroep Lochem was de eerste groep in de Achterhoek die midwinterhoorn wandeltochten organiseerde en begeleidde.

Blaasperiode respecteren
Zoals het hoort houdt de groep zich strak aan de ongeschreven wet dat er alleen wordt geblazen vanaf de Eerste Advent tot Driekoningen. Bij voorkeur bij dageraad en tijdens tweeduuster, ’s avonds als de zon verdwijnt. Zoals de aloude spreuk in de streektaal luidt: Zee blaost um de beurte de bosschop vedan, dat ’t duuster mot gaon, want ’t lech kumt ‘r an. Vertaald in het ABN wordt dat: Ze blazen om de beurt de boodschap voort, want het duister moet gaan voor het licht dat gloort.

Status van vereniging
De Midwinterhoorngroep Lochem e.o. kreeg onlangs rechtspersoonlijkheid. Bij de notaris in Eibergen zijn de statuten gepasseerd. De groep is een vereniging geworden en voldoet daarmee ook aan de eisen van Cultural Governance. Dat is gedaan om in de toekomst bij mogelijke initiatieven iets extra’s te kunnen vragen bij fondsen voor een publieksevenement, voor onderzoek naar het ontstaan van deze traditie, voor de inventarisatie van midwinterhoornmelodieën etc.

Deel deze pagina