Op de klanken van de Midwinterhoorn het verleden herbeleven

Het is zondag 27 november 2022, 11.00 uur ’s morgens. Al iets eerder zijn van diverse kanten auto’s komen aanrijden. Op de afgesproken tijd staan er aan de Polsteeg te Barchem en aan de Nijlandweg / Stuwdijk in totaal 14 Midwinterhoornblazers klaar om op de Eerste Advent te gaan blazen. Volgens de traditie mag men vanaf nu blazen t/m 6 januari / Driekoningen. Het is dampig weer, de lucht betrokken, er staat een kil zuidwestelijk windje.

De klok tikt de minuten weg. Het blijft stil, akelig lang stil. Ergens aan de Polsteeg probeert iemand of zijn hoorn het nog wel doet. Aarzelend weerklinken wat tonen. Niet vanaf de afgesproken plek, ook niet op het juiste moment. Men wacht op ’t Nijland. Maar dat wordt lang wachten, want daar wordt het tweetal blazers verzocht om te gaan. De paarden waren vorig jaar drie dagen van slag, of zij alsjeblieft wilden vertrekken. Via het eigentijds mobieltje wordt deze kink in de kabel gedeeld met de nabije blaaspunten, als eerste aan de Stuwdijk, waar Arthur de Nies en Eduard Besselink op Slagman de roep zouden overnemen.

Op het Snijdershuis staan Gijs van Woerkom en Henk Voortman, die nu als eersten blazen. Bij ’t Holtslag nemen Ton ten Have en Jacobus Trijsburg de roep over, gevolgd door Gafur Wargerink en Arjen Middendorp die bij de put van het Langenschot staan. Dan zijn de blazers op Doeschot aan de beurt, Erica Damhuis en Astrid van Hooff. Hun roep wordt overgenomen door de blazers bij Veldhuis, Petra Tukker en Gerard Pragt. Zo gaat de kettingreactie alsnog door. Bij de tweede ronde pakken Arthur en Eduard de draad op. Gehinderd door het weer bereiken de klanken van de Midwinterhoorns een beperkte actieradius. Net als de valse start was dit een onvoorziene beperking bij het blaasfestijn.

Maar daar is bij de nazit op ’t Holtslag totaal niets van te merken. De oliebollen van de warme bakker Dick ten Broeke hebben op zijn advies een opwarmertje in de leemoven gehad. Elvire Trijsburg schenkt koffie en thee. Dat was bij het blazen in 2021 en 2020 vanwege de corona-maatregelen onmogelijk. Zo is het toch nog heel gezellig geworden.

Waarom wij Midwinterhoorn blazen? Omdat 55 jaar geleden Gerrit Hazewinkel van de boerderij Slagman aan de Stuwdijk daarmee als eerste in Gelderland begon (na een onderbreking van ca. een eeuw), op verzoek van Hendrik Odink te Eibergen. Hij wist dat er in de buurschap Zwolle tussen Eibergen en Zwillbrock rond 1860 voor het laatst in Gelderland geblazen was. Hiermee wordt Kerst aangekondigd en herinnerd aan de Midwinterzonnewende. Zoals wel gezegd wordt: Zee bloast um de beurte de bosschop vedan dat ’t duuster mot gaon, want het lech kum t’r an = Ze blazen beurtelings de boodschap voort, dat de duisternis moet verdwijnen voor het licht dat gloort.

Alle bewoners van de (deels voormalige) boerderijen heel veel dank voor de verleende gastvrijheid, het enthousiasme waarmee de blazers zijn ontvangen en ook voor de foto’s die jullie van dit gebeuren hebben gemaakt. 

Barchem, 30 november 2022 / Jacobus Trijsburg

Deel deze pagina

Foto uit het verleden

Foto uit het verleden.
De Midwinterhoorngroep Lochem viert dit jaar zijn 35 jarig bestaan.
Hieronder een foto van een groep blazers van het eerste uur.

Van links naar rechts, E. Venderink, E. Camping, G. van Woerkom, T. Dijkhuizen, H. van Heugten, A.R. Bretveld en D. Beunk.

Deel deze pagina

Afblazen 6 januari 2020

Helaas was het 6 januari weer de laatste dag van het blaasseizoen
Dit jaar hebben onze blazers op meer evenementen geblazen dan ooit tevoren  en kijken we terug op een mooi blaasseizoen.
6 januari hebben we weer traditioneel afgeblazen bij de brug over de Berkel bij de Cloese.

Deel deze pagina

Gijs van Woerkom winnaar blaascompetitie Gelders Midwinterhoorn treffen 2019 in Ugchelen.

Tijdens het jaarlijkse Gelders midwinterhoorn treffen dat dit jaar door de Midwinterhoorngroep Ugchelen werd georganiseerd is onze blazer Gijs van Woerkom tot winnaar uitgeroepen van de blaascompetitie.
Gijs is één van onze oefenmeesters en een zeer bekwaam midwinterhoorn blazer.
De mooie tonen die hij speelt zijn voor velen van ons een inspiratie.
Wij feliciteren Gijs van harte met het behalen van deze prijs.

Deel deze pagina

Opmars midwinterhoorn niet meer te stuiten Lochem – 29 december 2006

PERSBERICHT / Opmars midwinterhoorn niet meer te stuiten Lochem – 29 december 2006
In tien jaar tijd is het aantal midwinterhoorngroepen in Oost-Gelderland van tien naar zeventien gegroeid. Telde men in 1997 ruim 100 actieve blazers, nu zijn het er precies 256, zo blijkt uit het onderzoek dat de Midwinterhoorngroep Lochem e.o. in samenwerking met het Gelders Overleg van Midwinterhoornblazers heeft uitgevoerd. In alle opzichten is sprake van een forse groei; de opmars van het midwinterhoornblazen lijkt niet meer te stuiten.

Het aantal wandeltochten, eerder op de vingers van een hand te tellen, zit nu dik boven de twintig. Zij maken deel uit van een heel scala aan evenementen, dat vermoedelijk tegen de honderd zit. Naast wandeltochten zijn er ook ruim 20 kerstmarkten waar midwinterhoornblazers aan meewerken. De relatie midwinterhoornblazen met het kerstfeest komt tot zijn recht bij een evenement als de Sing-in, de kerstsamenzang en kerstnachtdiensten. Talrijk zijn de demonstraties op historische locaties, bij kerken, kastelen, molens en musea, op landgoederen en in oude stadjes. Al deze evenementen trekken honderden en soms duizenden bezoekers.
Bij de Levende Kerststal op het landgoed Verwolde kwamen de afgelopen kerstdagen wel meer dan 10.000 bezoekers. De jeugd mocht daar proefblazen onder leiding van enkele Lochemse midwinterhoornblazers. Een gouden greep vormde het vraag- en doespel dat de organiserende Gelderse kastelen en landschapstichting aan de toegestroomde jeugd uitreikte. De jongste midwinterhoornblazer van de Lochemse groep, Roseanne Trijsburg (7 jaar), liet horen dat ze al drie tonen kan blazen. Een prestatie die talloze kinderen trachtten te evenaren, wat uiteindelijk niemand lukte.

Tijdens het onlangs in Lochem gehouden Gelders Overleg van Midwinterhoorngroepen is onder leiding van de Lochemse “veurman” , Dinant Beunk, de balans opgemaakt van 34 jaar midwinterhoornblazen in Oost-Gelderland. Zelf was hij bij de oprichting van de midwinterhoorngroep Eibergen (1973) betrokken, een initiatief van Gerrit Hazewinkel. Dinant startte in Lochem in 1985 de tweede midwinterhoorngroep in Oost-Gelderland. Een derde groep ontstond in Winterswijk. Via een cursus midwinterhoorn bouwen onder leiding van Tije Dijkhuizen en aansluitend een blaascursus van Dinant Beunk vormden zich nieuwe groepen. Daaruit ontstond het Gelders Overleg van Midwinterhoorngroepen, dat jaarlijks bijeenkomt en bijhoudt hoe de traditie van het midwinterhoornblazen zich ontwikkelt. De cursussen, gestart op de Boerderij in Zelhem in 1987/88, zijn een weergaloos succes gebleken. Momenteel zijn er bouwcursussen in Aalten en Ulft, die allebei een wachtlijst kennen!

Via het jaarlijks overleg houdt men elkaar ook op de hoogte van nieuwe ontdekkingen uit de geschiedenis van het midwinterhoornblazen. Bijvoorbeeld over het proces dat in 1815 in Zutphen is gevoerd tegen een boer uit Kotten die zijn midwinterhoorn had misbruikt om de “naoberschap” te waarschuwen voor de komst van de commiezen (belastingambtenaren). Die zagen daardoor lieden door hun handen glippen, die zij voor illegale slacht hadden willen grijpen. Henk Krosenbrink uit Corle publiceerde deze casus in het Jaarboek Achterhoek en Liemers. Tijdens het laatste overleg in Lochem bracht Ben Jonker de oudste schriftelijke vermelding van de midwinterhoorn – uit Sonsbeck 1485 – ter sprake; hij probeert om deze vermelding uit officiële bron bevestigd te krijgen. Contact met Everhard Jans, die een tweetal boeken over de midwinterhoorn op zijn naam heeft staan, moet aan de gerezen twijfel een einde maken.

Deel deze pagina

Midwinterhoorns schallen door het Lochemse luchtruim

PERSBERICHT GELDERS DAGBLAD

Midwinterhoorns schallen door het Lochemse luchtruim
Artikel Gelders Dagblad, 11-12-2006

Lochem beleefde gisteren een ‘wereldprimeur’. Nog nooit was het sonore geluid van midwinterhoorns van zo’n grote hoogte hoorbaar als tijdens de tweede editie van de Midwinterhoornwandeling vanaf De Exelse Molen.

Vier hoornblazers van Midwinterhoorngroep Lochem hadden de primeur. Met dank aan ballonvaarder Jan Oudenampsen van Excellent Ballooning uit Exel.

Tot kilometers ver was het ‘dragende’ sonore geluid van de hoornblazers vanuit de lucht hoorbaar. En dat maakte indruk op zowel de wandelaars aan de tocht als de hoornblazers zelf. ‘Een excellente ervaring’, was de enige en emotionele reactie van Herman Vlaswinkel toen de felgekleurde ballon vanaf boerderij Coeverden onder landgoed Ampsen het luchtruim had gekozen. Vlaswinkel blies in de mand bijna zijn longen uit zijn lijf.

Het spande er nog even om of de hoornblazers gistermiddag om half drie wel het luchtruim zouden kunnen kiezen. ‘Hier tussen de bossen is het windstil. Maar dat is zeer verraderlijk. Ik kies altijd voor veiligheid’, zo verklaarde Oudenampsen.

Twee weken geleden lanceerde de Larense ballonvaarder het idee om tijdens de midwinterhoornwandeling van buurtvereniging Ampsen en Exelse Tol met enkele hoornblazers het luchtruim te kiezen. De vier langst blazende leden van de Lochemse groep: Herman Vlaswinkel, Gijs van Woerkom, Jacobes Trijnsburg en Dinant Beunk waren de uitverkorenen. Oudenampsen: ‘Wat Normaal en Jovink en de Voederbietels kunnen moeten midwinterhoornblazers ook kunnen. Musiceren op grote hoogte.’ En zie, de ballonvaarder hield woord.

Eenmaal op enkele honderden meters hoogte kregen de vier hoornblazers signalen terug van hun mede-blazers vanuit de bossen rondom kasteel Ampsen.

In eerste instantie had Oudenampsen met zijn kleinste ballon willen gaan varen. Uiteindelijk koos hij voor een grotere ballon waarin voor acht passagiers plaats is. ‘De hoorns nemen nogal wat ruimte in beslag. En zeker bij de landing heb je wat extra ruimte nodig om beschadiging van de hoorns te voorkomen. Vandaar de keus voor een wat grotere ballon.’

Eenmaal veilig geland in een weiland in de schaduw van de Markelose televisietoren brachten de vier midwinterhoornblazers een serenade aan Oudenampsen en zijn crew. Op zijn beurt blies de ballonvaarder ook even op de hoorn. Oudenampsen bracht zowaar uit de losse pols drie toonhoogtes uit de hoorn van Vlaswinkel.

‘Volgend jaar springen we vanuit een vliegtuig en spelen hangend onder een parachute op onze midwinterhoorns’, zo opperde voorzitter Dinant Beunk op het moment dat op de goede afloop werd geproost en een vliegtuigje overvloog. Zijn mede-blazers bedankten bij voorbaat voor de eer.

Deel deze pagina