Op de klanken van de Midwinterhoorn het verleden herbeleven

Het is zondag 27 november 2022, 11.00 uur ’s morgens. Al iets eerder zijn van diverse kanten auto’s komen aanrijden. Op de afgesproken tijd staan er aan de Polsteeg te Barchem en aan de Nijlandweg / Stuwdijk in totaal 14 Midwinterhoornblazers klaar om op de Eerste Advent te gaan blazen. Volgens de traditie mag men vanaf nu blazen t/m 6 januari / Driekoningen. Het is dampig weer, de lucht betrokken, er staat een kil zuidwestelijk windje.

De klok tikt de minuten weg. Het blijft stil, akelig lang stil. Ergens aan de Polsteeg probeert iemand of zijn hoorn het nog wel doet. Aarzelend weerklinken wat tonen. Niet vanaf de afgesproken plek, ook niet op het juiste moment. Men wacht op ’t Nijland. Maar dat wordt lang wachten, want daar wordt het tweetal blazers verzocht om te gaan. De paarden waren vorig jaar drie dagen van slag, of zij alsjeblieft wilden vertrekken. Via het eigentijds mobieltje wordt deze kink in de kabel gedeeld met de nabije blaaspunten, als eerste aan de Stuwdijk, waar Arthur de Nies en Eduard Besselink op Slagman de roep zouden overnemen.

Op het Snijdershuis staan Gijs van Woerkom en Henk Voortman, die nu als eersten blazen. Bij ’t Holtslag nemen Ton ten Have en Jacobus Trijsburg de roep over, gevolgd door Gafur Wargerink en Arjen Middendorp die bij de put van het Langenschot staan. Dan zijn de blazers op Doeschot aan de beurt, Erica Damhuis en Astrid van Hooff. Hun roep wordt overgenomen door de blazers bij Veldhuis, Petra Tukker en Gerard Pragt. Zo gaat de kettingreactie alsnog door. Bij de tweede ronde pakken Arthur en Eduard de draad op. Gehinderd door het weer bereiken de klanken van de Midwinterhoorns een beperkte actieradius. Net als de valse start was dit een onvoorziene beperking bij het blaasfestijn.

Maar daar is bij de nazit op ’t Holtslag totaal niets van te merken. De oliebollen van de warme bakker Dick ten Broeke hebben op zijn advies een opwarmertje in de leemoven gehad. Elvire Trijsburg schenkt koffie en thee. Dat was bij het blazen in 2021 en 2020 vanwege de corona-maatregelen onmogelijk. Zo is het toch nog heel gezellig geworden.

Waarom wij Midwinterhoorn blazen? Omdat 55 jaar geleden Gerrit Hazewinkel van de boerderij Slagman aan de Stuwdijk daarmee als eerste in Gelderland begon (na een onderbreking van ca. een eeuw), op verzoek van Hendrik Odink te Eibergen. Hij wist dat er in de buurschap Zwolle tussen Eibergen en Zwillbrock rond 1860 voor het laatst in Gelderland geblazen was. Hiermee wordt Kerst aangekondigd en herinnerd aan de Midwinterzonnewende. Zoals wel gezegd wordt: Zee bloast um de beurte de bosschop vedan dat ’t duuster mot gaon, want het lech kum t’r an = Ze blazen beurtelings de boodschap voort, dat de duisternis moet verdwijnen voor het licht dat gloort.

Alle bewoners van de (deels voormalige) boerderijen heel veel dank voor de verleende gastvrijheid, het enthousiasme waarmee de blazers zijn ontvangen en ook voor de foto’s die jullie van dit gebeuren hebben gemaakt. 

Barchem, 30 november 2022 / Jacobus Trijsburg

Deel deze pagina
Geplaatst in Nieuwsarchief.