Midwinterhoorns schallen door het Lochemse luchtruim

PERSBERICHT GELDERS DAGBLAD

Midwinterhoorns schallen door het Lochemse luchtruim
Artikel Gelders Dagblad, 11-12-2006

Lochem beleefde gisteren een ‘wereldprimeur’. Nog nooit was het sonore geluid van midwinterhoorns van zo’n grote hoogte hoorbaar als tijdens de tweede editie van de Midwinterhoornwandeling vanaf De Exelse Molen.

Vier hoornblazers van Midwinterhoorngroep Lochem hadden de primeur. Met dank aan ballonvaarder Jan Oudenampsen van Excellent Ballooning uit Exel.

Tot kilometers ver was het ‘dragende’ sonore geluid van de hoornblazers vanuit de lucht hoorbaar. En dat maakte indruk op zowel de wandelaars aan de tocht als de hoornblazers zelf. ‘Een excellente ervaring’, was de enige en emotionele reactie van Herman Vlaswinkel toen de felgekleurde ballon vanaf boerderij Coeverden onder landgoed Ampsen het luchtruim had gekozen. Vlaswinkel blies in de mand bijna zijn longen uit zijn lijf.

Het spande er nog even om of de hoornblazers gistermiddag om half drie wel het luchtruim zouden kunnen kiezen. ‘Hier tussen de bossen is het windstil. Maar dat is zeer verraderlijk. Ik kies altijd voor veiligheid’, zo verklaarde Oudenampsen.

Twee weken geleden lanceerde de Larense ballonvaarder het idee om tijdens de midwinterhoornwandeling van buurtvereniging Ampsen en Exelse Tol met enkele hoornblazers het luchtruim te kiezen. De vier langst blazende leden van de Lochemse groep: Herman Vlaswinkel, Gijs van Woerkom, Jacobes Trijnsburg en Dinant Beunk waren de uitverkorenen. Oudenampsen: ‘Wat Normaal en Jovink en de Voederbietels kunnen moeten midwinterhoornblazers ook kunnen. Musiceren op grote hoogte.’ En zie, de ballonvaarder hield woord.

Eenmaal op enkele honderden meters hoogte kregen de vier hoornblazers signalen terug van hun mede-blazers vanuit de bossen rondom kasteel Ampsen.

In eerste instantie had Oudenampsen met zijn kleinste ballon willen gaan varen. Uiteindelijk koos hij voor een grotere ballon waarin voor acht passagiers plaats is. ‘De hoorns nemen nogal wat ruimte in beslag. En zeker bij de landing heb je wat extra ruimte nodig om beschadiging van de hoorns te voorkomen. Vandaar de keus voor een wat grotere ballon.’

Eenmaal veilig geland in een weiland in de schaduw van de Markelose televisietoren brachten de vier midwinterhoornblazers een serenade aan Oudenampsen en zijn crew. Op zijn beurt blies de ballonvaarder ook even op de hoorn. Oudenampsen bracht zowaar uit de losse pols drie toonhoogtes uit de hoorn van Vlaswinkel.

‘Volgend jaar springen we vanuit een vliegtuig en spelen hangend onder een parachute op onze midwinterhoorns’, zo opperde voorzitter Dinant Beunk op het moment dat op de goede afloop werd geproost en een vliegtuigje overvloog. Zijn mede-blazers bedankten bij voorbaat voor de eer.

Deel deze pagina
Geplaatst in Nieuwsarchief.